Můj bullet journal - září 2019

Haló? Je tam někdo? Spojila jsem se přes tento komunikační kanál s někým? Nezanechaly nánosy prachu a odkládání psaní nového článku nějaké trvalé následky? Chci tomu dát ještě šanci, volám čtenáře blogů! (Haha, aspoň tady toho mého prosím.)


Zapomeňme na ufňukaný úvod, už když jsem s bullet journalem začínala, tak jsem si říkala, že by bylo strašně fajn celou tu moji cestu sepsat a zveřejnit - ať už na blog nebo postupným přidáváním postů na instagram. Na instagramu poměrně aktivní jsem, ale co se týče blogu... to jsem pořád ještě váhala. Je to opravdu už hodně dlouho, co jsem tu pravidelně zveřejňovala a měla nějaký smysluplný a jednotný obsah. Teď občas zveřejním článek s fotkami nebo s cestovním deníkem a diáři, ale většinou jsou to jen ojedinělé výkřiky. Přemýšlím nad tím, že bych to chtěla změnit, zase nahodit na tu správnou kolej - a třeba mi k tomu právě bullet journal napomůže!

Už delší dobu jsem si uvědomovala, že mi diář jako takový přestává vyhovovat. I když moje láska k moleskine diářům je stále nekonečná, potřebovala jsem pro nástup na doktorát nějakou změnu. Nový systém, nové médium. V létě jsem se začetla do knihy The Bullet Journal Method od Rydera Carrolla a říkala jsem si, že to by mohlo být to pravé. Kreativní diáře a rozplánovávání celých týdnů dopředu mě nelákalo, od toho tu jsou předtištěné diáře. Já chtěla něco flexibilního, abych mohla kombinovat to-do-listy, události, deníkové poznámky a zápisy z porad, případně aktuální plánování a brainstorming. A přesně na tuto kombinaci Ryder metodu bullet journal vymyslel. Na srovnání si myšlenek, zaznamenání důležitých věcí a get your shit together. Po dlouhém váhání jsem se teda rozhodla a pořídila si Leuchtturm1917, edici pro bullet journal.


Klíč jsem si upravila podle sebe, přizpůsobila jej odrážkám, na které jsem zvyklá z předchozího plánování - takže místo tečky čtvereček a další značky se už od toho odvíjely.


Moje hlavní obava byla, troufám si tvrdit, stejná, jakou mají asi všichni, než s touto metodou začnou. I sám Ryder upozorňuje, že je tomu třeba dát alespoň dva nebo tři měsíce času, než to do sebe zapadne. Nechci celou metodu popisovat, ostatně článků a videí bylo napsáno už spoustu, tak snad jen že hlavní rozdíl je v tom, že člověk nemá naplánovaný celý rok nebo měsíc nebo týden dopředu, klíčem jsou pouze přehledné záchytné stránky. A v tom jsem objevila hrozné kouzlo. Protože když si chci naplánovat něco na prosinec - mám tu tento měsíční přehled, "future log". Vždyť já to nepotřebuji mít dopodrobna nachystané, úplně mi stačí tyhle drobné kalendáře a můžu tam všechno přehledně zapsat. Když přijde daný měsíc, věnuji mu podrobnější stranu, přepíšu naplánované věci odsud a je to vyřešeno. Úmyslně jsem si nechala ke každému měsíci dostatek prostoru, akcí mívám poměrně hodně - a je lepší mít volné místo, než někde něco vtěsnávat. Takhle jsem si nachystala měsíců šest, podle různých článků je ten půlrok taková obvyklá doba, na kterou vystačí stránky v sešitu. A kdybych měla ještě hodně volného místa, není problém další měsíce doplnit.


Ale teď už k září! Září byl první měsíc, kterým jsem můj bullet journal začala. Už předtím jsem měla ráda tématickou dvoustránku, která dané měsíce od sebe oddělí, takže té jsem se nemohla vzdát ani teď. A na další dvoustránce jsem si vypracovala měsíční systém, který mi už od začátku vyhovuje (a uvědomuji si, že mám sakra štěstí :D). Na levé straně "master to-do-list" - když mě napadne něco, co potřebuji udělat, tak to tam napíšu a v průběhu měsíce se k tomu vracím. Takže ne milion seznamů všude možně, ale jeden velký. A na pravé straně měsíční přehled rozdělený do dvou kategorií - škola a osobní. Právě na tuto stranu na začátku měsíce přesunu všechny události zaznamenané v ročním přehledu, plus samozřejmě doplňuji ještě za pochodu. Vyhovuje mi to rozdělení, hned totiž vidím, v jakém spektru mám co naplánované. A dole měsíční cíle, jejichž plnění na konci měsíce ohodnotím hvězdičkami - 1 nejhorší, 5 nejlepší.


Hodně mě baví taky kolekce, tedy stránky mimo klasické plánování. Někdo je využívá na delší deníkové zápisy, kreslení, recepty, trénování kaligrafie, další to-do-listy... A já jsem vlastně to stejné. :D Jednu mám věnovanou Ph.D studiu, další úvazku, další třeba některé z porad a nebo i podzimnímu bucket-listu. Ty možnosti jsou úžasně neomezené, prostě jak to každému vyhovuje.



Na začátku jsem také řešila, jak si bullet journal jako takový vést. Minimalisticky? Bez obrázků, samolepek, čistě funkčně? Hahahahaaaa... Ne. To ode mě snad nikdo, kdo mě alespoň trochu zná, nemohl očekávat. :D Zatím ještě pořád experimentuji, zkouším, co mi bude nejvíce vyhovovat... Ale tím, že plánování je okamžité, bez chystání věcí dopředu, většinou to reflektuje moje aktuální rozpoložení a náladu. Jako must-have mám měsíční samolepkové kity od Fleppi, které jsem si hrozně oblíbila, a dále doplňuji obrázky z internetu (aktuálně mě hodně baví sety obrázků od lailajournal, které zveřejňuje každý týden), kity a samolepky na vytisknutí od mých oblíbených tvůrců na Patreonu (Chey, Jordan, Ann) a samozřejmě také samolepky a pásky, které se mi za celou dobu doma nastřádaly. Taky jsem se chtěla zlepšit v takovém tom jednoduchém kreslením kytiček a lístků a vyplňováním prostoru (evajmenemvinka je moje nekonečná inspirace), takže jsem si do všech volných míst taky začala kreslit. Občas jsem nespokojená a zůstávám u jednoduchosti, jindy jsou stránky barevné a bláznivé a zaplněné do posledního místa. A mě to hrozně baví, sledovat ty změny.







Jak už jsem zmínila, snažím se být aktivní na diářovém-tvořícím-studujícím instaramovém účtu (alive_pages) a pravidelně zveřejňovat inspiraci a některé stránky nebo proces tvoření. Takže pokud by vás to zajímalo, tam je toho pravidelněji o trošku víc.



Říkala jsem si, že by bylo fajn, jako kontrast s již zaplněným zářím, nafotit čerstvě vytvořený říjen (ehm, ano, vzhledem k dnešnímu datu je docela hezky vidět, jak dlouho jsem se odhodlávala k tomu opravdu článek napsat). Líbí se mi, jak je prázdný a čistý - a taky jak se postupem měsíce začne zase zaplňovat. Zvlášť u trackerů mě to hrozně baví sledovat. Tentokrát jsem oproti září přidala ještě jednu dvoustránku - sledování financí (poslední věc, kterou jsem pravidelně vyplňovala v moleskine diáři) a taky volnou stránku na poznámky a nahodilé kreslení, nejspíš se hodí mít takhle jednu stránku mimo dny - ale to uvidíme na konci měsíce, jestli jsem ji opravdu využívala tak moc, jak jsem chtěla.





Pokud jste se dostali až sem, děkuji. Úplně bych chtěla napsat něco jak to bývá u youtube videí - "pokud jste to sledovali až sem, napište do komenáře jaké je venku počasí!"... Mně by se líbila třeba písnička, kterou teď nejvíc posloucháte - tvořím si tématické playlisty na Spotify, tak budu ráda za další inspiraci. (Nebo třeba můžete napsat něco k tématu, že jo. Ať už diářování nebo blogování obecně, jsem zvědavá na jakýkoliv komentář, no fakt, cítím se jako když jsem kdysi hodně hodně dávno začínala a je to fakt divný pocit. :D)

Mějte se krásně - a třeba zase někdy!

6 komentářů:

  1. Je to strašně krásný a strašně ti závidím ten krasopis. Já se do něčeho takového vždycky chtěla pustit, ale nemám na to trpělivost a popravdě ani svůj deník si nedokážu vést pravidelně, takže tohle by asi taky vedlo k selhání... ale je to opravdu nádherné, takže kudos :D

    OdpovědětVymazat
  2. To je krásné! :-)
    A pobavila mě poznámka "odchlupatit sako". :-D Jo, to znám.

    OdpovědětVymazat
  3. Tenhle článek krásně shrnuje tu hromadu věcí, které na tobě tiše obdivuji po tu dobu, co tě sleduji na blogu a na instagramu a na twitteru. Tak třeba, tvoje akademické nadšení a uspořádanost a talent pro mně naprosto nepochopitelný (ale nepochybně fascinující) obor. Nebo schopnost vést si bullet journal osobitě - takže to nevypadá jak obšlehnuté z pinterestu, na rozdíl od mých bullet journalových pokusů - ale zároveň tak pěkně. Ta úvodní stránka k říjnu je totálně boží. Moc ráda sleduju tvůj účet alive_pages a vlastně už ani necítím frustraci z toho, že já takovýho diářování nejsem schopná. Každýmu to prostě vyhovuje jinak a zároveň mi nic nebrání ten cizí pěknej způsob obdivovat. :D
    Chceš písničkový tip? Poslední dobou jsem si oblíbila skupinu The Fratellis, je to taková řekla bych celkem uplifting indie rocková hudba. :) A s blogováním mám poslední dobou (no dobře, poslední cca rok) taky problém, prostě už to není jako dřív, ale ony věci nemusí být asi pořád "jako dřív", aby byly fajn, protože všechno plyne.)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj. Aby si třeba nezhodnotila, že tři komentáře jsou pro další psaní blogu málo motivující, přidávám čtvrtý, protože to tu fakt ráda čtu a obdivuju to tu! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Je hrozně fajn, že si našla styl co ti sedí a vyhovuje. BuJo používám taky, ale mám těch úkolů a plánů přece jen méně, takže v současné době využívám tak leda "měsíční přehled" na dvojstránku do kterého vše vměstnám a další dvojstranu mam na "future log" ohledně následujících měsíců. Jinak aktuálně je venku tma a poměrně zima. :) A písničku kterou ted poslouchám (překlikává na YT) - Sweet But Psycho od Rihanny O:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné.
    Já se teď snažím pozohýbat si metodu BJ tak, abych ji vydržela používat, protože já mám zpravidla s dodržováním systému problém. Standardní bullet journal podle všeho plní spoustu rolí, na které využívám Habiticu a odmítám se jí vzdát... tak uvidím, do čeho se mi to pod rukama vyvine :-D

    OdpovědětVymazat