Cestovní deník - Norsko 2018


Slíbila jsem sama sobě i vám, že až se mi konečně podaří dokončit cestovní deník z Norska, tak se o něj podělím. Většinu stránek jsem sice měla hotové už z cest, dokonce i nálepky a koláže jsem většinou vytvářela v autobusu nebo později na trajektu... Ale nějak jsem se zasekla na shrnutí. Jako bych si pořád nechtěla připustit, že tohle výletování je už opravdu za námi a uzavřené. Tak jsem se alespoň skrze listování nedokončeným cestovním deníkem na cestu vracela. Ale teď už je opravdu hotovo a já můžu moje dílko vypustit do světa. ♥



Jako médium jsem použila pravý Traveler's notebook (midori) insert, konkrétně prázdný, ve fakovém koženém obalu z aliexpressu. Velikost klasická, provedení fakt úžasné. Konkrétně tuhle vazbu mám doma už opravdu hodně dlouho, spontánně jsem si jej vybrala a objednala a opravdu dlouho mi jen ležel v knihovničce a já pro něj nedokázala vymyslet to správné využití. A jako cestovní deník posloužil opravdu úžasně! (Příští rok jej čeká funkce jako "mental health journal" ve stylu bullet journal, na to jsem docela zvědavá. :D)

Kromě velkého prázdného insertu na cestovní deník jsem přidala ještě plastovou zipovou vložku, ve které jsem měla schované karty s washi páskami, kapsičku se samolepkami a další nezbytnosti. A taky pomocí klipu jsem k ní vzadu přidělala další stránky s nálepkami (protože nálepek není nikdy dost!).
Věděla jsem, že i na cestách budu chtít něco kreslit nebo tvořit, takže jsem z passport verze přesunula malý prázdný sešit (nástupce lodičkového notýsku!), který mi aspoň hezky rozdělil vložky pěkně uprostřed. Na druhé straně od cestovního insertu jsem na gumičku přidělala vytisknuté informace z cestovní kanceláře a takové ty nezbytné papíry, co jsme museli mít u sebe. Musím říct, že jsem s tímhle nastavením byla hrozně spokojená, a pokud někam zase pojedu, tak si vše nachystám hodně podobně.




Jedna momentka z autobusu, to psaní na klíně bylo někdy fakt o nervy. :D
 

Ale teď už k samotnému rozvržení cestovního insertu. Věděla jsem, že jej chci vést ve stylu "bullet journal", všechno hezky rukou, jen liner, pravítko a já. Už nějakou dobu před cestou jsem se dívala na inspirace napříč internetem, ale nakonec jsem stejně zůstala u rozložení, které jsem si načrtla hned úplně na začátku.

• První strana je úvodní. Bylo mi jasné, že nezaplním celý insert, takže podobními úvodními stranami chci rozdělovat jednotlivé výletování.
• Packing list. Seznam toho, co si musím sbalit a co nesmím zapomenout doma. Po návratu jsem oranžově doplnila poznámky toho, co je zbytečné a postřehy pro budoucí cesty.
• Výdaje. Přijde mi obtížné před cestou odhadnout, kolik je třeba si vyměnit peněz a kolik se nakonec utratí. A ještě zmatenější je pak po návratu domů zpětně vzpomínat, za co všechno se vlastně platilo. I proto mi bylo hned jasné, že musím přidat i tuto tabulku, do které jsem pak průběžně doplňovala sumy. Ale co si budeme povídat, ještě jsem nenašla odvahu to všechno sečíst. :D
• Přehled. Který den nás co čeká, telefonní čísla, sedadla v autobusu, základní informace.



Největší legrace pro mě bylo vymyslet vzhled jednotlivých dní. Chtěla jsem něco konzistentního, ale zároveň dost prostoru pro rozšíření a kreativitu. Nakonec zvítězilo rozložení podobné, které mám v klasickém diáři - stránka vlevo na psaní, stránka vpravo na obrázky. S mamkou jsme si vymyslely kategorie jídlo a počasí, protože co si budeme povídat, to jsou asi jedny z těch hlavních věcí, na které se lidé obvykle ptají... a které si taky člověk obvykle pamatuje. (Takový ten jejich hnědý karamelový sýr fakt měl něco do sebe, mmmm!)







Už když jsem si na začátku plánovala rozložení, tak jedno z hlavních přáních byla dvojstránka s fotkami. V Norsku jsem fotila i na analog (scrapbookové fotoalbum vám ukážu zase někdy příště!), ale chtěla jsem si nějak fyzicky uchovat i fotky digitální. Přijde mi, že dnešní doba spěje k tomu, že člověk toho spoustu nafotí a pak se k tomu už nikdy nevrátí - tomu jsem se chtěla vyhnout alespoň částečně, takže jsem si moje oblíbené závěry vytiskla a věnovala jim tuto dvojstránku.


A konečně něco na závěr! Každý výlet je přece potřeba nějak shrnout, ne? Já jsem se s tím poprala takhle a jako zakončení mi to přijde úplně nejlepší. Už se těším na další výlet, tohle mě opravdu moc bavilo! ♥


6 komentářů:

  1. Wuhůů, to je nádherné! ♥ Nemyslím tím jen Norsko, ale především ten cestovní deníček. Něco takového bych taky potřebovala. Jen bych těch sešitů na různé konkrétnosti už měla tolik, že bych půl dne strávila jejich zvelebováním a doplňováním. :D Ale do budoucna je to myšlenka, které se budu držet. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cestovní deník je úžasná věc, mrzí mě, že jsem jej nevedla už při předchozích cestách, fakt moc bych je chtěla udržovat a radovat se s nimi a ták! Doporučuji! ♥

      Vymazat
  2. Já ty tvoje deníky miluju, jsou úžasné!

    OdpovědětVymazat
  3. Ten deník vypadá fakt luxusně. Výlet musel být super. Akorát fakt nevím co máš proti pláštěnce! O.o

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nic proti ní nemám, letos jsme s sebou neměli ani deštník, ani pláštěnku, jen nepromokovou bundu. Takže příště rozhodně pláštěnku, já právě ráda pláštěnky! Mám jednu fialovou, skřítkovskou, která je fakt nejvíc! ♥

      Vymazat